Varför kallar sig Svenska Kyrkan för luthersk?

Så nu beslöt sig Svenska Kyrkan för att godta homosexuella äktenskap. Det får mig att fundera över en fråga som jag funderat över innan: finns det någon rimlighet i att Svenska Kyrkan kallar sig för evangelisk-luthersk?

Vilka åsikter delar egentligen Svenska Kyrkan med Luther? Inte har de samma bibelsyn, t ex, eller moralteologi. Svenska Kyrkan är väl ungefär så liberallteologisk man kan bli.

Jag undrar hur många präster i Svenska Kyrkan som ställer upp på alla de klassiska bekännelseskrifterna de i teorin ska bekänna sig till. De tror säkert på att Jesus i någon mening var Guds son men alla de klassiska teologiska spetsfundigheterna om hans två naturer i en person osv? Jag tvivlar starkt på att majoriteten av prästerna anser att det är antingen sant eller något man kan läsa ut från Bibeln. Och om man pratar om de förtroendevalda eller medlemmarna i Svenska Kyrkan blir det ännu tydligare att det knappast är några rätttrogna lutheraner vi pratar om. Det vore intressant om någon tidning skulle undersöka hur många av kyrkomötets ledamöter som ställde upp på de klassiska fem sola-sloganens.

Om jag var ärkebiskop hade jag slutat kalla Svenska Kyrkan för luthersk och bara kallat den för kristen.

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: