Två feministiska argument för att Daniel Westling ska bli kung

Daniel Westling är alltså namnet på han som ska gifta sig med kronprinsessan Victoria om ni missat det. Han kommer inte kallas kung trots att Silvia kallas drottning.

Jag vill påstå att det är fel ur feministisk synvinkel. Jag tänkte först ge ett liberalfeministiskt argument och sedan ett radikalfeministiskt.

Det liberalafeministiska är att det är orättvist med särbehandling. Om både en kvinnlig statschef och en manlig statschefs fru kallas drottning bör både en manlig statschef och statschefens manliga gemål kallas samma sak.

Det radikalafeministiska argumentet tar sin utgångspunkt istället i symbolvärdet av att Westling kallas kung medan Silvia kallas drottning. Det antyder att den kvinnliga titeln drottning inte är riktigt lika fin som den manliga titeln kung. Det nuvarande systemet är logiskt om man antar att kvinnor normalt är underordnade män. Finns det både en kung och en drottning kan man anta att kungen är statschef. Om det faktiskt är kvinnan som är statschef måste det markeras särskilt.

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: