En gammal lärobok i vetenskapens historia

Jag bläddrade i en gammal lärobok från 50-talet i vetenskapens historia av JD Bernall för några dagar sedan. Den visade sig vara ett oväntat guldkorn.

Bernall var tydligen kommunist vilket märks i allra högsta grad på hans skildring av Sovjetunionen. Han kan sträcka sig till att erkänna att Stalin gjorde vissa misstag under sin regims senare del. Men vidden av dessa ”misstag” verkar han inte riktigt inse. Bernall har nämligen inga problem med att avge moraliska omdömen i allmänhet men något fördömande av den sovjetiska regimen som massmördare kommer han inte med.

Speciellt intressant är hans syn på akademisk frihet. När han skriver om samhällsvetenskapen och ser tydligtvis det som helt oproblematiskt att alla forskare dikteras att stödja en viss specifik tolkning av en teoribilding, nämligen den leninistiska tolkningen av marxismen.

Lysenko-affären diskuteras kortfattat. (Tydligen innehöll tidigare upplagor av boken en längre diskussion.) Den kallas för en kontrovers och beskrivs som baserad på ett ”missförstånd”.

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: