Liberal islamofobi?

Philip Wendahl, folkpartist och förbundssekreterare i organisationen Liberal Mångfald, skriver på Newsmill och försvarar Pim Fortuyn.

Det kan ju verka överraskande att se en företrädare för en organisation som kallar sig Liberal Mångfald försvarar Pim Fortuyn som allmänt anses varit en främlingsfientlig islamofob. Lyckas då Wendal övertyga om att Fortuyn var missförstådd?

Inte som jag ser det i alla fall.

Han börjar helt korrekt observera att de grupper som buntas ihop i ”högern” kan vara ganska olika, precis som det finns stora skillnader mellan olika vänstergrupper. Det är en korrekt observation, jag räknas t ex till höger precis som Sverigedemokraterna, trots att min marknadsliberalism skiljer sig rätt rejält från deras konservativa nationalstatskramande.

Men det säger ingenting om Fortuyn är missförstådd. Lika lite relevans har de flesta andra observationer i artikeln. Fortuyn var homovänlig t ex, och dessutom homosexuell. Det är onekligen en skillnad mot Sverigedemokraterna men det säger ingenting om hurvida han var främlingsfientlig.

Att han var för EU är ytterligare en skillnad mot Sverigedemokraterna men säger återigen inget om hurvida han var främlingsfientlig. Tydligen brukade han berätta att han haft sex med många marockaner. Det är lite oklart vad detta ska tänkas demonstrera. Som Isobel skriver finns det gott om misogynister som kan tänka sig att ha sex med kvinnor. Man kan också ge gott om exempel på rasister med älskare eller vänner av de föraktade raserna.

Men en viktigare invändning är att frågan är inte handlar om vad Fortuyn tycke personligen om utlänningar. Frågan är vilken politik han stod för. Av Wendahls artikel framgår det att han tydligen förespråkade begränsningar i invandringen med den klassiskt populistiska argumentationen att man först ska integrera dem som redan kommit hit.

Jag väljer nog att fortsätta betrakta Fortuynismen som en kollektivistisk, populistisk och fördomsfull rörelse tills vidare, inte ett ”liberalt uppror mot en europeisk islamisering”.

Givetvis är det okej för en liberal att ha kritik mot islam. En liberal kan man mycket väl anse att ateism eller kristendom är den enda rätta läran, t ex, och propagera för den, så länge man stödjer religionsfriheten. En liberal kan, och kanske bör, också se att politisk islamism är en rörelse med synnerligen oliberala mål. Men det är inte okej att bygga politik på fördomsfulla generaliseringar kring en hel grupp människor om man vill bli betraktad som liberal av mig.

Inte heller tror jag det Norska Fremskrittspartiet är någon vidare förebild för liberaler. Läs t ex Johan Norberg i frågan.

Annonser

Etiketter: , , , ,


%d bloggare gillar detta: