Obligatorisk kurs i svenska traditioner för flyktingar?

I dagens Sydsvenskan föreslår KDs integrationspolitiska talesman Michael Anefur att alla nyanlända flyktingar (som jag tolkar förslaget gäller det bara flyktingar) ska genomgå en obligatorisk kurs om Sverige. Den ska innehålla en genomgång av vad demokrati är, yttrandefrihet, ”det sociala systemet”, lagar och svenska högtider och traditioner.

En första fundering är att åtminstone vissa delar av detta redan torde behandlas i SFI och frågan är varför det inte räcker. En andra fundering är att artikeln inte innehåller något om att denna obligatoriska introduktionskurs ska utvärderas, varken före eller efter införandet, för att bedöma om den verkligen har effekt.

I artikeln menar Anefur att politiker måste erkänna att det finns integrationsproblem. Det är väl i sig lovvärt att erkänna när det finns problem men Anefur är knappast den första politiker som påpekar problem med resultatet av den svenska integrationspolitiken, varav det främsta förmodligen är den höga arbetslösheten i många invandrargrupper. I själva verket kan jag inte nu påminna mig när jag hört en svensk politiker förneka att det finns problem på det området. Men artikeln är i det avseendet uppenbarligen ett uttryck för KDs förkärlek för ”verklighetens folk”. I detta fall tar det sig uttryck i angrepp på politiker och, inte närmare definierade, ”experter” som påstås förneka de problem vanligt folk ser.

Anefur är inte den första politiker att klaga på integrationspolitiken i Sverige. Och analysen av hur den kan ändras känns inte nyskapande den heller; att integrationsproblemen i Sverige skulle bero på för lite statliga kurser känns spontant inte så troligt.

Om han hade diskuterat hur regelverket på arbetsmarknaden kan sätta upp trösklar för invandrare hade det varit en mer spännande analys, och en analys som jag tror skulle ge bättre idéer för att minska problemen.

I artikeln säger Anefur att varje individ ska bedömas utifrån sin egen situation. Hur det går ihop med att tvinga såväl den iranska statsvetaren som den sudanesiska bonden som kommit hit att läsa samma kurs om demokrati förklaras inte.

Han säger också en del som jag kan instämma i, som avståndstagandet från främlingsfientlighet och vikten av att ha ett jobb. Men jag är rädd att den delen av artikeln som säger något nytt inte tillför något konstruktivt.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Obligatorisk kurs i svenska traditioner för flyktingar?”

  1. Verkligheten imiterar Hipp Hipp | Sänd mina rötter regn Says:

    […] Johan Richter skriver om en debattartikel av KD:s Michael Anefur. Anefur är partiets integrationspolitiska talesman, och vill ha en obligatorisk introduktionskurs för nyanlända. Denna kurs kan innehålla: Demokrati – så fungerar det. Yttrandefrihet och religionsfrihet. Det sociala systemet – skyldigheter och rättigheter. Viktiga händelser i Sveriges historia. Fakta om landet Sverige, exempelvis hur vi bor, arbetar och studerar. Viktiga lagar och förordningar. Svenska högtider. Svenska traditioner och deras ursprung. […]

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: