Gör det lättare att få vigselrätt

Idag är det inte helt enkelt att få rätt att viga borgerligt. Länsstyrelsen utser inte hur många som helst utan ett antal de tycker räcker för varje kommun. I Lund finns det t ex 8 vigselförrättare. Dessutom krävs det som borgerlig vigselförrätare att man är villig att viga vem som helst, och kan t ex inte vägra att delta i enkönade äktenskap.

I praktiken är borgerliga vigselförrättare ofta kommunalpolitiker vilket förmodligen är måttligt festligt. I jämförelse är det betydligt lättare för religiös organisation att få vigselrätt för sina präster men även då krävs det en prövning.

Jag ser inte poängen med att det ska vara så svårt att bli vigselförrättare. Jag tycker gott man kan förenkla processen så att folk kan bli vigda av kompisar t ex om de vill det. I USA är det mycket lättare att få vigselrätt, allt som krävs är att man betalar en avgift till den lokala domstolen och skickar in en ansökan i princip, och det verkar ju inte vara några problem. Kyrkor behöver inte ens betala någon avgift för att få vigselrätt.

Jag tycker vi ska införa ett system i Sverige också där alla som ansöker och betalar en ansökningsavgift kan bli vigselförrättare. Det ska inte heller krävas att man är villig att viga vem som helst utan borgerliga vigselförrättare bör ha samma rätt att diskriminera som religiösa vigselförrättare.

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Gör det lättare att få vigselrätt”

  1. Malin Richter Says:

    Mycket bra inlägg! Jag håller med 🙂

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: