Ett exempel på en dåligt formulerad lag

Det är som ni säkert vet snart påsk. I Sverige, liksom i många andra länder med en kristen historia, är det en lagstadgad högtid. Lagen som anger de allmänna helgdagarna heter märkligt nog ”Lag om allmänna helgdagar” och kan läsas t ex på riksdagens hemsida.

I den definieras påsksöndagen som söndagen närmast efter den första fullmånne som infaller på eller efter den 21 mars. Det är ett exempel på ett dåligt sätt att skriva en lag eftersom den fullmåne man tänker på inte är den verkliga fullmånen.

Det är istället en teoretisk fullmåne som räknas fram i enlighet med ett påvligt beslut från 1500-talet. Oftast överrensstämmer den resultatet om man använt den rikitga fullmånen men inte alltid.

För en läsare av lagen finns det inget sätt att veta det om man inte redan är bekant med hur påsken beräknas eller läser förarbetena. Sådana missledande lagtexter bör undvikas.

Dessutom tycker jag det är osnyggt att inte själva lagen innehåller beräkningsmetoden för påsk, vilket för övrigt inte förarbetena heller gör. Jag tycker det borde finnas en bilaga där man anger hur denna tänkta fullmåne ska beräknas. Att behöva konsultera helt icke-officiella källor för att kunna tolka lagen känns fel.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Ett exempel på en dåligt formulerad lag”

  1. Lars Hansson Says:

    Det vore enkelt att i lagtexten i stället införa en tabell över påsksöndagar för de närmaste 100 åren. Hur tydiga ekvationerna i lagen än blir så finns det ju en risk att någon räknar fel.

  2. Johan Richter Says:

    Visst det är ett alternativ. Så gjorde man för övrigt i England när man bytte kalender.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: