Intressant studie men vissa frågetecken finns

SVT rapporterar om en studie som bestås belägga att utseende och kön spelar roll för vilka straff som döms ut i domstolar. Förvisso är det ett intressant resultat men jag vill resa vissa frågetecken.

För det första är det troligen stor skillnad på att bedöma ett fall genom att läsa om det och titta på bilder och att ta ställning i domstol. Man ska alltså visa viss försiktighet i att generalisera resultatet till verkliga domar. Man kan säga att ett vetenskapligt problem är att man antingen kan låta folk bedöma påhittade situationer där man kan kontrollera att könet är den enda skillnaden mellan förövarna eller så kan man studera hur det döms i verkliga fall, men då kan det finnas skillnader mellan de åtalade som inte kan observeras i forskningsmaterialet. Både metoderna behövs alltså för att komplettera varandra.

En annan fråga är hur stora effekterna är. Har de någon praktisk betydelse? Att SVT inte skriver något om det förtar förmågan att bedöma hur intressant resultatet är.

Uppdatering: Jag har nu skummat avhandlingen. Effekterna är, om de kan generaliseras till verkliga fall, stora nog för att vara intressanta.

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: