Äntligen

Idag trädde ett antal nya lagar i kraft. En av dessa förändringar är att värnplikten nu är avskaffad.

Att värnplikten behållits så länge beror enligt min mening inte bara på att väljarkåren är oliberal utan också på att den är ekonomiskt okunnig.

Att värnplikten är oliberal är självklart. Den utgör en form av tvångsarbete och sådant är ju inte liberalt. (Den retoriska touchen att kalla det slaveri är dock inte riktigt historiskt korrekt. Snarare kan man jämföra det med en form av livegenskap.)

Men stödet för värnplikt bygger även på en ekonomisk okunnighet. Man tycker det blir billigare med värnplikt och det blir det för staten så klart. Men inte för samhället. Det är bara andra människor som får betala kostnaden. Istället för att skattebetalare betalar kostnaden via skatten så betalar de vänrplikten kostnaden genom förlorade möjligheter att göra som de vill.

Den samhällsekonomiska kostnaden för att hålla en armé består nämligen inte av de budgeterade kostnaderna i statsbudgeten. Den består av de resurser i tid som läggs ner på försvaret och andra reala resurser. Med värnplikt kompenseras inte soldaterna fullt ut för tiden de lägger ner. Med frivilligt system får de ersättning för sin nedlagda tid och det är alltså de som betalar deras löner, skattebetalarna, som får stå för uppoffringen.

Om vi ska ha ett försvar (vilket jag inte är säker på att vi bör ha) föredrar jag alltså helt klart ett frivilligt försvar framför ett som bygger på tvång.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Äntligen”

  1. hmm Says:

    Fast vad är det som gör att det inte skulle vara slaveri?

    Du tvingas mot din vilja arbeta genom hot och våld. Du har inte rätt att kräva ersättning eller att sluta arbetet. Det är i min mening utan tvekan slaveri.

  2. Johan Richter Says:

    Det gäller ju för livegenskap också men livegenskap kallas inte för slaveri i de historiska verk jag läst.

    Jag vill påstå att slaveri är ett tillstånd med en mer total avsaknad av rättigheter. En värnpliktig kan inte säljas t ex eller dödas hur som helst, vilket är viktiga rättigheter.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: