Varför är inte Piratpartiet mot ideell upphovsrätt?

Piratpartiet är ett parti som är känt för att tycka att upphovsrätten har blivit för restriktiv. Således vill de kraftigt sänka tiden som en upphovsmann är skyddad från att andra drar kommersiell nytta av verket, de vill tillåta icke-kommersiell nedladdning och de har som mål att helt avskaffa patent.

Men den ideella upphovsrätten vill de inte avskaffa. Det tycker jag är lite förvånande. Den ideella upphovsrätten hindrar ju andra skapare från att göra om göra om verket och bearbeta det som de vill och kan därför sägas hindra utvecklandet av nya verk.

Vi kan också notera att USA saknar ideell upphovsrätt så vi vet att en livaktig kulturindustri kan finnas utan ideell upphovsrätt, medan det är sämre ställl med moderna exempel på industriländer som t ex klarar sig utan patentsystem.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Varför är inte Piratpartiet mot ideell upphovsrätt?”

 1. viktualiebroder Says:

  Hej

  USA har sedan ett antal år en ideell upphovsrätt.

  Även om Piratpartiet är positiva till den ideella upphovsrätten, så går det att resonera om olika delar av den. Åtminstone jag själv anser att den bör inskränkas när det gäller användning för kritik eller satir.

 2. viktualiebroder Says:

  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/01/28/ideell-men-inte-okontroversiell/

 3. Johan Richter Says:

  Är du säker på det? I så fall har det skett rätt nyligen. Se t ex Dastar Corp. v. Twentieth Century Fox Film Corp som avgjordes 2003.

  Wikipedia känner inte heller till att USA skulle ha någon generell ideell upphovsrätt utan påstår att det är begränsat till visuell konst.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: