Mysdeckare – en samhällskritisk genre?

När man tänker på samhällskritiska deckare från ett vänsterperspektiv är det kanske Stieg Larsson eller Sjöwall-Wahlöö man tänker på i första hand. Men jag vill hävda att när det kommer till att skildra vårt klasssamhälle som ruttet och våldsamt är mysdeckaren (av typen ”Morden i Midsomer”) en oöverträffad genre.

En typisk mysdeckare utspelar sig i en till synes idyllisk medelklassmiljö som drabbas av (minst ett men förmodligen flera) mord. Den typiska mysdeckaren skildrar sedan med isande cynism hur oberörda offrets bekanta är över hans död. Vidare skildrar den hur nästan alla inblandade personer har omoraliska eller olagliga handlingar de vill dölja och hur de ljuger för att skydda sig själva. Trots att det oftast begås fler mord och det är uppenbart att de försvårar utredningen med sina lögner och sätter liv på spel så fortsätter de med sina lögner tills de blir avslöjade.

I skildringen av polisen kan mysdeckaren ta två olika spår. Vissa författare skildrar polisen som inkompetent så att gåtan måste lösas av en privatperson. Detta är förvisso det mest konsekvent samhällskritiska. Andra väljer emellertid att låta polisen vara högkompetent och låsa fallet. Jag tolkar det som att de vill framhålla hur vi ska komma ifrån det ruttna borgerliga samhället de har skildrat. Lösningen stavas ju socialism vilket just innebär att den sortens kompetenta, godhjärtade och toleranta statstjänstemän som poliser i många mysdeckare är, ges makten att lägga vår liv till rätta.

När det gäller mördarens identitet så vill de medelklassmänniskor som förekommer i boken ofta lägga skulden på en yrkeskriminell, luffare eller någon annan marginaliserad person. Men det är givetvis fel. Mördaren visar sig komma från medelklassen själv för att illustrera hur förljugen medelklassens bild av sig själv som rationell och ”civiliserad” är.

Slutligen är motivet för mordet ofta ekonomiskt. Kan kritiken mot vårt penningfixerade och tävlingsinriktade samhälle bli tydligare? I ett samhälle där alla hade samma ekonomiska ställning skulle minst hälften av alla mord i mysdeckare inte utföras.

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: