Dags för fair-use i svensk lagstiftning?

Tydligen ska Sydsvenskan gått med på att betala ersättning till Kent Ekeroth för bilderna där han och hans kollegor viftar med järnför och sprider kränkningar omkring sig. Ekeroth ägde ju upphovsrätt till filmen bilderna kommer ifrån och det var således olagligt att publicera dem utan hans tillåtelse. Denna juridiska bedömning gjorde många jurister redan i samband med att bilderna publicerades. 

Det väcker förstås frågor. Man kan tycka det är lite stötande att Ekeroth får pengar som belöning för ett beteende som väckte skandal. Och man kan konstatera att i liknande omständigheter i framtiden kommer kanske tidningar fundera en extra gång innan de publicerar filmer eller dokument med graverande innehåll, till skada för nyhetsbevakningen. 

Hade svensk rätt innehållet något som motsvarade ”fair use” i amerikansk lagstiftning hade tidningen kunnat försökt åberopa det. Det här känns som ett fall där de haft goda chanser att vinna med amerikansk lagstiftning. Och ett införande av ”fair use” i svensk lagstiftning skulle inte hota de  utan att det legitima målet med upphovsrättslagstiftningen, nämligen att uppmuntra skapande. 

Annonser

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: