Nu när damernas Fotbolls-VM närmar sig kan det vara dags att jag återigen tar upp en fråga som får allt för lite feministisk uppmärksamhet: könsdiskrimineringen inom idrott.

Damernas fotbolls-VM är ett solklart exempel på hur orättvist det kan vara: ett antal medelmåttiga fotbollsspelare får spela i något som kallas VM och som uppmärksammas stort av svenska medier på grund av de är kvnnor, medan lika duktiga eller bättre manliga fotbollsspelare inte klarar av att kvalificera sig till herrarnas lag.

Hur någon som normal förespråkar att människor ska värderas efter kompetens kan tycka att det är rimligt att damernas fotbolls-VM ska få samma uppmärksamhet som herrarnas övergår mitt förstånd.

Visst kan man invända att även herrarnas fotbolls-VM är könssegregerat och att kvinnliga spelare inte får spela där om de kunde. En feminist borde verka för öppna mästerskap men tills sådana införs så kan jag inte se hur det är jämställt att uppmärksamma den sämre tävlingen lika mycket som den bättre.

Nu är jag faktiskt inte motståndare till könssegregerade idrottstävlingar om folk gillar dem eftersom jag är liberal och inte feminist. Men jag köper inte att det skulle följa att det skulle finnas någon anledning till att damernas och herrarnas vilkor ska vara lika.

Annonser

%d bloggare gillar detta: