”Julius Caesar” av Royal Shakespeare Company

Jag har nyss sett en filmatisering av RSC:s afrikanska version av Julius Caesar från 2012.

Alla skådespelarna är svarta, talar med någon form av afrikansk accent och rekvisitan mm leder (i huvudsak) tankarna till någon modern afrikanskt land. Ett undantag från det afrikanska temat är att skådespelarna bär toga (som vi får anta är finkläder) i senatsscenen där Caesar möter sitt slut.

Filmateriseringen bygger på en teaterföreställning och är mestadels filmat normalt, men med vissa scener som är filmad teater.

Uppsättningen fungerar väl. Det viktigaste är att skådespelarna är utmärkta. Att spela för en teaterpublik är inte samma som att spela för en kamera som tar närbilder så beslutet att göra en filmatiserad version var utmärkt.

Det afrikanske temat fungerar väl också, i huvudsak. Caesar känns absolut som en person som skulle kunna komma till makten i en post-kolonial stat med en skör demokrati.

Vad som inte fungerar bra är stridsscenerna. Shakespeare skrev stridsscener för folk som skulle slåss med svärd på en teaterscen och att översätta det till en filmatisering i modern tid är problematiskt. Speciellt eftersom det inte verkar ha funnits budget för att göra något ordenligt av scenerna så tycker jag det inte fungerar.

Det leder mig för övrigt in på två allmänna funderingar om den här versionen: den är inte lika bra i början som i slutet vilket är lätt hänt eftersom pjäsen är som bäst fram tom akt 3. Det andra är att man får ingen känsla i denna versionen att Rom är den kända världens huvudstad och att det är världens största imperium de kämpar om makten i. Det stör inte, men är definitivt en skillnad från en mer traditionell version.

Annonser

%d bloggare gillar detta: