Liberala muslimer borde bojkotta Mecka

För några veckor sedan inträffade en tragedi i Mecka där ett stort antal människor klämdes ihjäl. Det är svårt att veta vilka lärdomar som kommer dras av detta, för de saudiska myndigheterna är inte direkt öppna och transparenta. Detta leder mig till min åsikt: liberala muslimer bör bojkotta vallfärden till Mecka och Medina tills det skett ett regimskifte i Saudiarabien.

Det är inte för att det skulle vara särskilt farligt att åka på den. Det sker katastrofer med jämna mellanrum men med tanke på antalet besökare som besöker vet jag inte om det är särskilt farligt jämfört med andra turistmål. Det är säkert ofarligare än att bestiga Mount Everest och jag skulle inte avråda någon från att göra det om de ville.

Istället är det av moraliska skäl som Mecka bör bojkottas. Saudiarabien använder prestigen de får från att de kontrollerar Mecka och Medina till att försöka ses som en ledare för den muslimska världen, vilket en liberal muslim bör motsätta sig. Deras diktatoriska fasoner sätter också spår i hur Mecka och Medina sköts, med inget ansvar för katastrofer för ledningen när de inträffar, och en systematisk förstörelse av kulturskatter driven av ledningens fanatiska puritanism.

Saudiarabien är bland de stater som gör mest för att islam ska vara synonymt med grymhet och bakåtsträvande. Muslimer som har en annan uppfattning om vad islam handlar om bör inte stödja den saudiska regimen ideologiskt och ekonomiskt genom att resa på vallfärd.

Annonser

%d bloggare gillar detta: